Tjörn Triathlon Medeldistans - Tävlingrapport

Årets sista triathlontävling för min del gick av stapeln i Skärhamn på Tjörn. Eftersom min långsiktiga plan är att gå på längre distanser bestämde jag mig tidigt i år för att köra två tävlingar på medeldistans, Jönköping och Tjörn. Jag hade hört mycket gott om Tjörns tävling innan, och efter att det sket sig i Svenska Cupen väldigt tidigt ,men gick bra i Jönköping så har jag gått och längtat efter den här tävlingen.

Jag tänkte skriva lite längre nedan så om ni inte orkar kommer en snabb sammanfattning:

Totaltid: 4:26:59
Sim: 32:10
Cykel: 2:26:26
Löpning: 1:25:46

Placering Masters 35-39: 1:a
Placering herrar totalt: 20:e

Överst på pallen i M35-39, härligt avslut på säsongen...

Inför tävlingen hade jag tillsammans med coach Rickard tagit fram en målbild av att gå lite hårdare än i Jönköping för att se hur utfallet blev. Nu är det svårt att jämföra tider mellan olika tävlingar men målet blev så här:
Sim: 32 min (historiska tider vittnade om lite tuffare simning än i Jönköping)
Cykel: 2.25.00
Löp: 1.25.00

Med två växlingar skulle jag få en sluttid under 4.25.00 viker kändes utmanande men ändå nåbart.

Den här gången fick jag med mig hela familjen upp till Tjörn och vi hade redan i april bokat boende på Tjörn-bro camping i en vandrarhems-lägenhet. Otur när vi kommer dit och det visar sig att det är en flyktingförläggning och att det inte finns några lägenheter till oss. Tur när vi lyckas lösa boende och får undervåningen på ett fint hus inne i centrala Skärhamn! Bättre boende och väldigt nära startområdet, bättre än så blir det inte.

På torsdagskvällen började vinden ta i ganska ordentligt västerifrån och på fredagen blåste det uppåt 10-12 m/s. Detta förde med sig att en massa brännmaneter blåste in där vi skulle simma. Jag har dock ingen tidigare erfarenhet av dessa. Så när jag skulle ut och simma för att testa banan på fredagsmorgonen lyckades jag landa en mitt i ansiktet vid en navigering. Inte skönt, men det gick över under dagen som tur var. Vinden fortsatte hela natten och även in på tävlingsdagen. Detta skulle medföra en tuff cykling och jag var även lite orolig inför simningen.

På tävlingsdagen blev det en rejäl laddning vaselin på alla kroppsdelar som inte var täckta av våtdräkt eller badmössa för att skydda mot maneterna. Mastersklassen herrar startade sex minuter efter elitklassen vilket var tur, för helt plötsligt såg vi att elitklassen vände tillbaka och simmade en annan väg än den vi hade blivit informerade om. Antagligen pga den hårda vinden hade arrangören ändrat banan så vi skulle få en snällare simning. Det var bra gjort förutom att det var lite dåligt med information kring det.

När starten gick kom jag iväg fint och tog det lite lugnt från början för att hitta min rytm och komma in i simningen. Ganska snabbt kändes det dock bra och jag kunde öka farten och vi kom rätt snabbt ikapp mastersdamerna som startade två minuter före oss. Vid första vändpunkten fick jag stanna och skölja ur simglasen som hade immat igen, och det var svårt att simma utan sikt då jag inte var säker på hur banan gick eftersom det uppenbarligen inte var den jag hade pluggat in. Hur som haver så kunde jag ändå avancera framåt i fältet och jag såg lite bojar längre fram och tog följe på den långa raden av simmare som låg framför. Jag fick dock stanna två gånger till för att skölja glasen innan det var dags för uppgång. Tiden 32.10 är jag ändå nöjd med i dessa förhållanden. (Ted Ås startade samtidigt som mig och hade 28.02)
Jag tycker simningen kände riktigt bra, både tekniskt och med ett klart bra tryck.


Simstarten, oerhört vackert...

Upp till T1:an, här fick vi fajtas mot lite vågor...

T1 gick fint och jag rullade ut på cykeln efter 1.41. Jag valde att sätta på strumpor redan nu, tyvärr glömde jag borsta av fötterna innan, så jag fick sällskap av en massa småsten i skorna.

Cyklingen ledde oss ut ur skärhamn och västerut mot vändpunkten. Här hade vi mestadels medvind men vägen var lite svängig så man fick inte full effekt av den. Cykelbenen kändes bra och jag försökte hålla igen lite för att ha kraft till den kommande motvinden. Vid vändpunkten österut så hade vi en dryg 20 km raksträcka med mestadels rak motvind framför oss. Jag plockade en hel del placeringar hela första varvet och det kändes klart bra även om snittfarten sakta sjönk i motvinden. Jag fick i mig bra med energi, klämde 6 st Umara gel på cyklingen plus 2 flaskor Umara sport och en halv flaska enervit som jag knep vid langningen.
Andra varvet hade jag inte samma tryck i benen som på första men det var ände helt ok. Jag cyklade förbi några till och blev passerad av någon. Det var svårt att få någon känsla för vart man låg i själva loppet men jag antog att jag var hyfsat långt fram i min klass. Det var en tuff cykling men jag fick inte så ont i ryggen som jag fått förut, däremot var benen stumma. Tiden blev 2.26.26 vilket får vara godkänt i dessa förhållanden. Banan var något kort, 87 km, så det är svårt att göra en relevant jämförelse med Jönköping. Hur som haver så gick jag nog ändå lite hårdare nu på Tjörn. Mitt batteri i wattmätaren hade lagt ner, så något facit finns tyvärr inte. Varvsplitarna var relativt lika skilde någon minut bara.

T2 gick också fint, jag hann till och med ta av strumporna, vända dem ut och in och ta på dem igen på 57 sekunder. Fick med mig fyra Umara gel ut på löpet men lyckades tappa en när Speaker-Björn drog igång publiken då jag var på väg ut och jag försökte köra lite publikfrieri :-)

Löpningen gick på en fyravarvs-bana med två branta stigningar varje varv och två lite flackare. Jag gick ut ganska tufft och hade en kille framför som jag anade var en Masterskille i min klass. Tyvärr var benen stumma efter cyklingen och i de branta uppförsbackarna gjorde det riktigt ont. Jag såg att det inte bara var jag som led av den hårda cyklingen utan flera av elitkillarna grinade riktigt illa på löpningen. Jag hade fortfarande inte koll på hur jag låg i min klass, och eftersom jag springer utan klocka hade jag heller ingen känsla för tiden. Jag fick släppa iväg killen framför mig men jag bet ihop, drog en gel vid varje varvning samt vatten vid vätskestationerna, och försökte hålla ihop löpningen så gott jag kunde.

Efter två varv så släppte det rätt bra i benen och jag kände att jag fick tillbaka lite spänst i steget och blev mjukare i musklerna. Nu kunde jag öka farten lite igen och kriga på. Ut på sista varvet så såg jag att killen jag fick släppa i början var trött och jag kom ganska snabbt förbi honom. I det läget krigade jag för placering och tog det lugnt uppför de branta backarna för att inte riskera kramp i baksida lår sen körde jag på när det var flackt. Det gick bra och in på upploppet hade jag ingen i min rygg så jag kunde till och med vända tillbaka och high 5:a med dottern och sonen som stod innan mållinjen.

Olivia väntar på en High 5 :-)

När jag gick i mål stod klockan på 4.32.00, vilket visade sig var från starten för elit-klassen, så ett litet missnöje blev mer tillfredsställande när jag fick reda på att jag vann Masters 35-39 på 4.26.59 :-)

Det känns riktigt skönt att avsluta året bra, nu var i ärlighetens namn min Mastersklass inte den tuffaste för året, men det är ändå den klass jag tävlar i och en seger är alltid en seger, dessutom min första. Att jag däremot var topp 20 totalt känns riktigt bra.

Till nästa år hoppas jag kunna kapa tiderna på medeldistans en hel del. Eliten cyklar strax under 2.10, dit kommer jag inte att nå men under 2.20 måste vara fullt rimligt. Simningen borde jag kunna komma ner under 30 minuter och löpningen finns mer att ta av.
Sen jag fick ordning på vaderna i samband med Göteborgsvarvet har jag haft en stigande utvecklingskurva på löpet, den skall förhoppningsvis hålla i sig.

Nu ska jag återhämta mig riktigt ordentligt innan jag drar igång träningen igen på allvar. Huvudmålet nästa år blir Kalmar IM som jag har anmält mig till. Innan dess ser tävlingsschemat ut så här:

22/10: Växjö Marathon
31/12: Sylvesterloppet Trelleborg 10 km

2017:
Växjö Triathlon Olympisk
Trelleborg triathlon sprint
Sövde Triathlon Medeldistans
Halmstad Triathlon Medeldistans
Kalmar Ironman
Tjörn Triathlon Medeldistans (Hade först inte tänkt köra den så nära inpå Kalmar men jag vann en startplats nu och Olivia vill ju köra kidsrace igen :-))

Nu tackar jag för en intensiv triathlonsäsong 2016 med totalt nio tävlingar. Jag får återkomma med en summering när allt har lagt sig lite. Jag tycker jag har lärt mig mycket, känner mig helt klart redo att ta nästa steg, och även utvecklats som triathlet.

Olivia fick också göra sin triathlondebut på söndagen Tjörns Kidsrace. 10 meter simning, 100 meter cykel och 100 meter löpning avverkades och det var en stolt och glad dotter som passerade mållinjen.

Innan start kidsrace...

Nöjd och glad Olivia...


//Fredrik


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bloggpaus

Andas med 2-takt - en härlig "aha-uplevelse"

Lägesuppdatering