Aktuell status inför Malmö Triathlon

Tiden rullar på och nu är det snart bara två veckor kvar till ett av årets A-lopp. Jag tänkte delge lite tankar om mitt upplägg inför Malmö Triathlon och hur träningen förlöpt senaste veckorna samt lite känsla om vart jag befinner mig just nu formmässigt i relation till vart jag vill vara.

Sammanfattningsvis kan man beskriva detta året som ett år där jag utvecklats men framför allt lärt mig mycket kring vad jag behöver träna på och hur jag skall göra det.
Som jag skrivit tidigare upptäckte jag att jag var en relativt svag cyklist och verkligen behövde bli bättre i den antagligen viktigaste disciplinen för oss triatleter. Jag tycker jag har tagit tag i detta på ett bra vis efter Sövde och träningsmängden per månad har fördelats tydligare utifrån hur en triathlontävling faktiskt ser ut. D v s mest cykling, sen löpning och simning. Simningen är också väldigt viktig eftersom den dels sätter agendan för resten av tävlingen, och dels är väldigt teknisk. Därför har jag lagt ungefär lika tid på löp och cykel. Tyvärr har jag återigen lyckats glömma bort styrka/förebyggande träning, och det straffar sig direkt. Nu har jag som väl tagit tag i det igen.

Jag kör min klassiska genomgång kring varje disciplin och resonerar kring nuvarande status och vart jag tror jag hamnar på Malmö Triathlon.

Växling: Börjar med den fjärde disciplinen som jag la 2:18 + 1:18 på föregående år. Nu har jag införskaffat riktiga triathlonskor till cyklingen som jag kan växla med på tramporna. Jag bör spara en del på det, vilket skulle innebära att jag uppskattar min totaltid på T1 och T2 till 1:30 + 1:00, d v s 2:30 och en vinst på drygt en minut från föregående år.

Simning: Jag har verkligen tagit stora steg i år på min ow simning jämfört med förra året. Jag tycker även jag tränat på bra senaste veckorna och tagit stora kliv i min utveckling. Jag tappar tyvärr fart ju längre jag simmar, men hoppas kunna bli lite mer stabil tills det är dags för tävling. 2013 hade jag en tid på 31:15, jag är inte helt säker på att banans längd stämde då, men jag skall oavsett förutsättningar kunna simma under 28 minuter. Jag vet att jag vid bra yttre förutsättningar kan hålla 1:40 fart, det skulle innebära en sluttid på 25 minuter. Men när jag kollade från förra året var det inte många som gjorde ner mot 25 så jag ligger lite lågt.

Cykling: Som jag skrivit innan så har jag fokuserat mycket på cyklingen, jag känner att det gett resultat. Framför allt har jag fått ett bättre tryck i benen och är inte så vindkänslig som innan. Jag kan ligga i minst 35 km/h trots motvind, jag är också mer bekväm i tempoposition, särskilt när man som nu slipper tänka på bilar då tävlingen är på avstängda vägar. Min osäkerhet ligger kring att jag inte har så hög toppfart, väldigt sällan på träning som jag kört över 40 km/h en längre sträcka.
2013 cyklade jag in på 1:08:42 med en hoppad kedja som jag fick stanna och lägga på. Cyklingen är lite nyckfull då det kan blåsa en del i Malmö, men oavsett yttre förutsättningar så skall jag cykla under 1:06:00.

Löpning: Min normalt starkaste gren är den som jag för närvarande är mest osäker på. Jag har haft svårt att få en bra känsla efter Sövde. Nu tror jag att jag vet orsaken. Jag har kört nästan uteslutande kvalitetspass i form av snabb bricklöpning eller intervaller. Detta har lett till att löpmusklerna är trötta och inte riktigt fått återhämta sig. Nu ska jag ta och vila helt från löpning i en vecka och sen köra några lugnare distanspass inför tävlingen så får vi ser vad som  händer. Jag har samma känsla i benen nu som när jag löpte mig övetränad ifjol.
Lärdomen är att jag måste blanda distans, långpass och intervallpass och inte träna bara i hög fart.
Därav tror jag inte på några mirakel på tävlingen utan förväntar mig en löptid strax under 40 minuter, jämfört med 40:58 förra året.

Totalt blir detta då en sluttid på 28:00 + 2:30 + 1:06:00 + 40:00 = 2:16:30

//Krazze

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bloggpaus

Andas med 2-takt - en härlig "aha-uplevelse"

Lägesuppdatering